Föreningen Bågenholm – Håbolssläkten 75 år

 

Christina Ahlström och Folke Erlandsson från föreningens styrelse

Den 10 och 11 augusti samlades vi för en släktträff samt firande av föreningens 75-års jubileum.

Vi sågs först i Håbols kyrka (kyrkan som Catharina Bågenholm skänkte i slutet av 1700-talet). Inledningsvis hälsade jag i egenskap av ordförande alla välkomna och därefter spelade och sjöng vi tillsammans Dalsland. Ylva Kadin ackompanjerade på piano och undertecknad spelade fiol.
Därefter berättade Ebba von Krogh om två brudkronor som släktingar skänkt till dels Håbols kyrka och dels till kyrkan i Ed. Alla fick komma fram och titta närmare på kronorna som är mycket vackra i förgyllt silver. Så sjöng vi Strövtåg i hembygden tillsammans och Olof Bågenholm gav oss avslutningsvis lite historik om kyrkan samt om några gravar. Bla berättade han om minnesstenen som rests till minne av Catharina Bågenholm.

Nu var alla kaffesugna och vi förflyttade oss till Gäserudsstugan där vår festkommitté dukat upp med sju sorters kakor och kaffe. Vädret var med oss (om än lite blåsigt) och vi kunde slå oss ner ute och fick en trevlig stund för samspråk.

Så var det dags för årsmöte. Då det fortsatte att blåsa ganska kraftigt flyttade vi in i stugan. Efter mötet fick vi möjlighet att lyssna på Olof Holm som berättade om prosten Carl Johan Holm i Själevad. Olof och hans fru Lisbeth Svengren Holm har skrivit och givit ut en bok (Prosten Holm i Själevad, hans liv och gärning) om denna man som vi fick möjlighet att köpa. Olof gav oss en mycket trevlig presentation av prosten och dennes liv. Han gifte sig med ”den vackra” Ingrid Margareta Bågenholm.

Avslutningsvis berättade Olof  Bågenholm lite om Gäserudsstugan och släktföreningens historia. Dagen var inte slut med detta. Vi förflyttade oss nu till Dalslands hotell i Ed där middag serverades. Vi fick en mycket trevlig kväll med bl a musikunderhållning av Olof Holm och
Ylva Kadin samt allsång. Stämningen var hög i salen och alla verkade trivas mycket bra. Inte minst jag själv.

Det var också så trevligt att flera nya medlemmar har tillkommit och vi fick möjlighet att lära känna dem lite närmare under kvällen.

På söndag åkte vi till Stenebyskolan i Dals-Långed och där fick vi inledningsvis lyssna till lite historik om skolan. AnnaSara Perslow som bla sitter i styrelsen för skolans stiftelse berättade.

Därefter fick vi lyssna på Professor Lisbeth Svengren Holm som presenterade hur Västra Götalands region och Göteborgs universitet vill utveckla Steneby till att bli ett forskningscentrum för trä- och möbeldesign. En mycket givande stund på Stenebyskolan. Vi var ett tjugotal personer som närvarade här.

Som avslutning på helgen åkte några vidare och lunchade tillsammans. Själv fick jag anträda återfärden till Vaxholm. Färden gick genom det vackra landskapet i sol med blå himmel. Dalsland är mycket vackert! Jag ser fram emot nästa träff med alla trevliga släktingar.

Christina Ahlström, ordförande

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.