Föreningen firar 75 år – sommaren 2024

Den 10 och 11 augusti samlades Bågenholm-Håbolsläktföreningen för att fira sitt 75-årsjubileum med en släktträff fylld av både musik och historiska inslag. Föreningen har som mål att främja sammanhållning och bevara släktens historia, där banden till Bågenholm-Håbolsläkten sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Trots att det inte finns dokumentation från släktens allra äldsta historia, har det genetiska och historiska arvet varit en viktig grund för att skapa en gemenskap.

I föreningens stadgar definieras släkten som ättlingar till bonden och skräddaren Per Bågenholm, född 1686, och hans hustru Karin Eriksdotter. Genom att anordna släktmöten och dokumentera släktens historia är målet med föreningens aktiviteter att hålla minnet av föregångarna vid liv och samtidigt skapa nya kopplingar mellan generationer. Föreningen har under ett tiotal år arbetat strategiskt med att bygga upp sin Facebooksida, och genom denna kan berättelserna spridas och nya medlemmar hitta in i gemenskapen.

Gäserudsstugan i Håbol, en samlingsplats för släkten i generationer, har haft en avgörande roll för föreningens bildande 1948 och fortsätter att vara en viktig symbol för släktens historia och samhörighet.

Årets evenemang inleddes i Håbols kyrka, som skänkes av anmoder Catharina Bågenholm i slutet av 1700-talet. Deltagarna hälsades välkomna av föreningens ordförande, Christina Ahlström. Ebba von Krogh presenterade två brudkronor som skänkts av släktingar. En till Håbols kyrka och en till kyrkan i Ed. Deltagarna fick möjlighet att beskåda dessa vackra skapelser i förgyllt silver. Under samlingen var som vanligt både sång och musik och Olof Bågenholm gav en kort historik om kyrkan och några av dess gravar, däribland minnesstenen rest till Catharina Bågenholms ära.

Efter ceremonin i kyrkan fortsatte träffen vid Gäserudsstugan, där festkommittén dukat upp kaffe och sju sorters kakor. Vädret tillät att sällskapet kunde njuta av kaffestunden utomhus trots lite blåst, vilket skapade en härlig atmosfär för samtal och umgänge.

Årsmötet hölls därefter i dunklet inomhus, följt av ett föredrag av Olof Holm om prosten Carl Johan Holm i Själevad. Olof och Lisbeth Svengren Holm har även författat en bok om prosten, som fanns till försäljning.

På kvällen hölls en mycket uppskattad gemensam middag på Hotell Dalsland, som även den kantades av sång och musik, ackompanjerad av Ylva Kadin.

”Stämningen var hög i salen och alla verkade trivas utmärkt, inte minst jag själv,” säger Christina Ahlström, ordförande. ”Det var också väldigt roligt att flera nya medlemmar hade tillkommit, och vi fick möjlighet att lära känna dem lite bättre under kvällen.”

Helgens firande avslutades på söndagen med ett besök på Stenebyskolan i Dals-Långed, där deltagarna fick lyssna till AnnaSara Perslow som tillsammans med professor Lisbeth Svengren Holm berättade om skolan, dess historia, dess uppdrag och möjligheter framåt.

Sammanfattningsvis blev det en minnesvärd helg där nya medlemmar välkomnades och gamla bekantskaper förnyades, och där föreningen förankrade sina rötter i både historia och framtid.

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.